Vrijwel alle honden vinden het leuk om hun neus te gebruiken en te zoeken. Speuren is fysiek niet belastend en daarom geschikt voor vrijwel alle honden. Het is echter wel mentaal erg vermoeiend, waardoor de honden na een les speuren heerlijk rustig en tevreden zijn.

Speerpunten van de cursus: 

* Je hond komt helemaal in zijn element, speuren en snuffelen is voor iedere hond een geweldige bezigheid.

* Je hond wordt er mentaal door uitgedaagd en is lekker moe als hij terug komt van de cursus.

* Je leert je hond gecontroleerd omgaan met sporen/geur

Opbouw van de cursus:

De basis voor de cursus Speuren is dat honden al ervaring hebben met zoeken van speeltjes of voer. In de cursus Speuren wordt dit uitgebouwd en wordt op 3 verschillende manieren met de neus van de hond gewerkt:

• Zoeken: de hond leert om ook andere voorwerpen te zoeken en apporteren of verwijzen, denk hierbij aan een ‘verloren’ portemonnee of sleutels. De beloning in de vorm van speeltje of snackdummy komt dan achteraf van de baas. Hij leert te zoeken naar voorwerpen met een verse mensengeur eraan.

• Speuren: je leert om zelf een spoor uit te zetten zonder dat je hond dit kan zien en leert je hond om dit spoor later te volgen tot aan het eindvoorwerp (meestal een speeltje of snackdummy). Onderweg kunnen er ‘verloren’ voorwerpen op het spoor liggen van de spoorlegger en die moet de hond dan ook verwijzen of apporteren. Er wordt in groepjes gewerkt deze cursus, waarbij je een spoor uitzet voor een medecursist. Hierdoor leert de hond om geursporen van verschillende mensen te volgen en voorwerpen van deze personen onderweg te herkennen. Wij speuren uitsluitend op de geur van mensen en werken niet met wild (zweetwerk).

• Sorteren: de hond leert om één bepaalde geur die je hem van te voren laat ruiken te herkennen en vervolgens gaat hij op zoek naar iets met die geur. Denk bijvoorbeeld aan een watje met daarop verdunde vanille-olie. Je laat het watje ruiken en vervolgens loop je met de hond langs een rij met 5 dezelfde flesjes waar hij het flesje uit moet sorteren waar een zelfde watje met vanillegeur in zit.

Er is veel variatie mogelijk en zowel het zoeken, het speuren als het sorteren kan op verschillende manieren moeilijker en uitdagender gemaakt worden. Daarom is het leuk om deze cursus meerdere keren te volgen. Uiteraard wordt dan bij het indelen van de groepen rekening gehouden met het niveau van de verschillende honden.

Wanneer en vanaf welke leeftijd?

Neem contact met ons op om te kijken wanneer we weer plek hebben. Deze cursus is geschikt voor alle honden vanaf 12 weken en vergeet ook de seniorhond niet.

Groepsgrootte?  4 honden per groep

Kosten en wat krijg je daarvoor?

De prijs bedraagt € 62,50 voor 5 lessen. Dit is een doorlopende cursus, dus je kan iedere keer opnieuw inschrijven en je gaat dan steeds verder met het trainen van je hond.

Wat heb je nodig voor deze cursus?

 • Riem/tuigje (mijn voorkeur gaat uit naar een perfectfit tuig. Je kunt deze laten aanmeten bij de gezelschapsdierenkliniek in Roosendaal)
 • Lange lijn van 5 meter (eventueel te bestellen bij de hondenschool)
 • Voertjes die de hond lekker vindt (denk aan kaas/hondenworst, kipfilet (goed zichtbaar in het gras)
 • 2 Speeltjes waar de hond dol op is.
 • Klein bakje (hersluitbaar, denk aan bijv. een botervlootje)
 • Zakdoek of sok van jezelf (draag die bij je in je jaszak)
 • Voorwerp portomonee of bosje met (oude) sleutels

Wil je inschrijven, vul het inschrijfformulier in of stuur een mail naar info@mghsbergenopzoom.nl

Inschrijfformulier

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor een cursus of workshop.

Stap 1 van 3

 • Let op, hier eerst de juiste cursus selecteren...
 • 0,00 €
 • DD slash MM slash JJJJ
  Gewenste (voorkeur) datum, puppycursus is op zaterdagochtend of woensdagavond.

Pin It on Pinterest

Share This